Je disciplina borilnega športa, ki združuje prvine boksa, taekwondo-ja, karate-ja, Muay thai-ja, kung fu-ja in ostalih borilnih veščin. Ročne udarce izvajamo kot pri boksu, nožne tehnike pa so povzete iz ostalih zgoraj omenjenih borilnih veščin.


Zaščitna oprema, ki jo uporabljamo pri kickboxu so čelada, rokavice, ščitniki za noge (nart in golenico), ščitnik za zobe, ščitnik za genitalije in ščitnik za prsa pri ženskah.


V sklopu združenja WAKO (World Association of Kickboxing Organisations), v katerem deluje tudi Kickboxing zveza Slovenije, poznamo spodaj opisane discipline kickboxa.


 

 

BORIŠČE

BORBA

UDARCI

MOČ

PRIMERNOST

POINT-FIGHTING

tatami

prekinitve

trup in glava

kontrolirana

vse starosti

LIGHT-CONTACT

tatami

kuntinuirana

trup in glava

kontrolirana

vse starosti

FULL-CONTACT

ring

kuntinuirana

+ spodbijanje

knock-out

člani (18+)

LOW-KICK

ring

kuntinuirana

+ udarci pod pas

knock-out

člani (18+)

K-1

ring

kuntinuirana

+ koleno v glavo

   ali telo, metanje

knock-out

člani (18+)

 

Point-fighting (Semi-contact)

Je disciplina pri kateri tekmovalci izvajajo hitre, kontrolirane in natančne udarce, kjer sama moč udarca ni toliko pomembna. Dovoljeno območje udarca je od pasa navzgor, in sicer v sprednji in bočni del trupa ter v glavo z izjemo zadnjega dela. Pri vsakem udarcu v dovoljeni del telesa se borba prekine in trije sodniki na tatamiju dodelijo točke tekmovalcu, ki je izvedel tehnično pravilen udarec v tarčo, t.j. nasprotnika. Disciplina je primerna za vse starostne kategorije, saj gre tukaj za kontrolirane in ne premočne udarce.

 

Light-contact

Oprema, dovoljeno območje udarca in tehnika je enaka kot pri Point-fightingu, le da se tukaj borba odvija kontinuirano. Prekine jo centralni sodnik ob neupoštevanju pravil, med tem ko drugi sodniki ob tatamiju zapisujejo točke in na koncu tekmovalec z več točkami zmaga. Primerno za vse starostne skupine, saj so udarci kontrolirani in se ne izvajajo s polno močjo.

 

Full-contact

Za razliko od prejšnjih dveh disciplin se borba odvija v ringu in ne na tatamiju. Udarci se izvajajo na vso moč, možen je tudi knock-out. Tekmovalec skuša premagati nasprotnika s pravilnimi in močnimi udarci ter s spodbijanjem. Centralni sodnik pazi na pravilnost borbe in varnost borcev, stranski sodniki pa točkujejo tekmovalce. Ta disciplina je primerna predvsem za člane.

 

Low-kick

Veljajo enaka pravila, sojenje in sistem borbe kot pri Full-contactu, le da so tukaj dovoljeni še udarci z nogo oz. golenico v nogo in sicer nad kolenom. Tekmovalci nosijo kratke hlače.

 

K-1

Lahko bi rekli da gre za tajski boks z določenimi omejitvami. K Low-kicku dodamo še udarce s kolenom v telo in glavo, lahko tudi iz skoka, dovoljeno je tudi metanje nasprotnika vendar ne preko boka kot pri judu. Prepovedano je udarjati s komolcem, dovoljen pa je klinč, kjer se borba ne prekinja. Tekmovalci nosijo kratke hlače in borba poteka v ringu. Sojenje poteka kot pri Low-kicku. Tekmovalci morajo biti dobro pripravljeni, da ne pride do poškodb.

 

Glasbene forme To je namišljena borba proti enemu ali več nasprotnikom z uporabo tehnik vzhodnjaških borilnih veščin. Izvaja se ob spremljavi izbrane glasbe. Tekmovalci so lahko zelo kreativni pri koreografiji, saj ni pravil po katerih bi se morali ravnati. Forme se izvajajo brez ali z orožjem. Pomembni so gibi in pravilnost udarcev ter usklajenost z glasbo. Disciplina je primerna za vse starosti, še posebej za tiste, ki bi radi povezali borilne veščine in glasbo v eno celoto.